To najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką, jaki jadłam. Przepis mam od przyjaciółki z Niemiec
Niemiecki placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką (Zwetschgenkuchen) nie ma sobie równych. Proste w wykonaniu ciasto, które pokazała mi przyjaciółka, to niebagatelne połączenie słodyczy sezonowych owoców i lekkiego niczym chmurka ciasta drożdżowego. Nie znalazłam jeszcze smaczniejszej opcji na czas, gdy śliwki są tanie i niesamowicie smaczne. Polecam spróbować – jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu.
Jak zrobić placek drożdżowy ze śliwkami?
Do wykonania pysznego ciasta z owocami potrzebne będą oczywiście śliwki. Najlepiej sprawdzą się te dojrzałe, pełne słodyczy. Ja postawiłam na węgierki, które umyłam i pozbawiłam pestek. Masę sporządziłam na rozczynie drożdżowym ze świeżych drożdży piekarniczych — jak w oryginale. Kupiłem też cytrynę ekologiczną, by zgodnie z regionalną recepturą dodać jej aromatyczną skórkę i nie martwić się, że w placku pojawi się gorycz pochodząca ze środków stosowanych do ochrony owocu w transporcie.
Sam proces wykonania niemieckiego placka ze śliwkami ekspresowy może nie jest, ale cierpliwość się opłaci. Po prostu podążaj za wskazówkami, a uzyskasz pożądane efekty.
Przepis: Niemiecki placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Pyszne i niesamowici smaczne drożdżowe ciasto z owocami, które zrobisz sprawnie i bez większego wysiłku.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 336 w każdej porcji
Składniki
- 300 g śliwek
- 240 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 60 g cukru
- 70 g masła
- 1 żółtko
- ½ cytryny
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- sól
Sposób przygotowania
- Nastawienie rozczynu na placek drożdżowy ze śliwkamiMleko podgrzej do temperatury około 30 stopni Celsjusza. Mąkę przesiej do miski z solą. Wymieszaj i uformuj w niej dołek. Wlej tam połowę porcji mleka, wsyp łyżeczkę cukru i wkrusz drożdże. Delikatnie rozmieszaj składniki przy pomocy widelca i odstaw na 15 minut.
- Wyrabianie ciasta na niemiecki placek drożdżowyGdy rozczyn pracuje, stop połowę porcji masła i przestudź ją. Otrzyj skórkę z cytryny, uprzednio ją myjąc. Te składniki dodaj wraz z pozostałym mlekiem, żółtkiem, płynnym masłem oraz połową odmierzonej porcji cukru, gdy już rozczyn nieco się spieni. Wsyp też aromatyczną skórkę owocową. Wyrabiaj, aż masa stanie się elastyczna, a następnie zabezpiecz ją i pozostaw na godzinę.
- Pieczenie ciasta z owocamiW natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm umieść całe ciasto drożdżowe. Wyrównaj jego powierzchnię i powciskaj śliwki. Posyp je odłożona porcją cukru oraz cynamonem. Wierzch pokryj wiórkami niestopionego masła. Placek pozostaw jeszcze na pół godziny, a następnie piecz przez 40 minut w temperaturze w 180 stopni Celsjusza.
Jak podać niemiecki placek drożdżowy?
Do ciasta świetnie pasuje bita śmietana. Wystarczy, że ubijesz ja z odrobiną cukru pudru i położysz na cieście. Wcześniej oczywiście trzeba je wystudzić, by efekt był jakkolwiek zadowalający.
Jeśli masz ochotę, możesz też zaserwować ciast z owocami z dodatkiem ulubionych lodów. Pasować będą smaki klasyczne np. waniliowy czy czekoladowy, ale też owocowe sorbety o kwaśniejszym smaku np. cytrynowy.
Inne warianty ciasta z owocami
Nie będzie to już niemiecki placek drożdżowy ze śliwkami, ale możesz cynamon podmienić na kardamon. Sprawdzi się też przyprawa do piernika. Wtedy jednak polecam zrezygnować ze słodzenia owoców. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie byś zamiast albo oprócz śliwek wrzuciła inne owoce, które akurat masz pod ręką. Placek drożdżowy wciąż będzie pyszny.